Best scorende bioscoopfilms in Nederland

Tweederde van de meest succesvolle films in de Nederlandse bioscoop is van buitenlandse makelij. Nederlandstalige films doen het daarentegen ook niet onverdienstelijk.

Ben je benieuwd welke bioscoopfilms het goed hebben gedaan in Nederland? Hier vind je een opsomming van de beste scorende bioscoopfilms. Ook ontdek je waarom deze films het zo goed hebben gedaan en hoe deze Nederlandstalige films zich tot buitenlandse films verhouden.

Welke Nederlandstalige bioscoopfilms hebben het in Nederland het best gedaan?

De top 5 Nederlandstalige bioscoopfilms:

 1. Turks Fruit

De meest succesvolle Nederlandse film. Paul Verhoeven heeft de film geregisseerd in 1973 en nog steeds wordt er over deze film met Monique van de Ven en Ruger Hauer gesproken. De roman van Jan Wolkers vormde de basis van deze bioscoopfilm en lever het verhaal op. De film werd door 3,3 miljoen mensen bekeken en kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige productie.

 1. Fanfare

Een komische film uit 1958. De film gaat over een fanfare in het dorpje Lagerwiede. De fanfare wil een concours winnen er er breekt ruzie in de vereniging uit, waardoor men in twee kampen wordt gedreven. Uiteindelijk splitst de vereniging op en later komt de vereniging weer samen als ze samen op moeten treden en het concours uiteindelijk als vereniging winnen. 2,6 miljoen mensen bekeken de film.

 1. Ciske de Rat

Wie kent deze film niet? Dit is echter de versie uit 1955. De film werd door 2,4 miljoen bioscoopbezoekers bekeken. Het verhaal werd geregisseerd door Wolfgang Staudte en is gebaseerd op de boeken van Piet Bakker. In 1984 werd het verhaal opnieuw verfilmd.

 1. Wat zien ik!?

Deze film van Paul Verhoeven werd bekritiseerd door onder andere de seksscènes die je kunt zien. Het verhaal gaat over twee prostituees en trok 2,4 miljoen bioscoopbezoekers. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Albert Mol.

 1. Blue movie

Deze film uit 1971, was de eerste Nederlandse film waarin je seksscènes te zien kreeg. De film was geregisseerd door Wim Verstappen. De film werd in eerste instantie niet toegestaan. Uiteindelijk bekeken meer dan 2,3 miljoen bioscoopbezoekers deze film. De film gaat over Michael. Michael is net uit de gevangenis gekomen en is in een appartement in de Bijlmer in Amsterdam gaan wonen. Daar zet Michael een seksclub op.

Waarom scoren deze films het best?

Het is lastig om de vinger op de juiste plek te leggen. Toch is het algemeen bekend dat met name drama en komedie het goed in Nederland doen. Een thriller, horror, animatie of actiefilm kom je niet zo snel tegen in deze top 10. Dit komt door de film-budgetten en Nederlandse smaak.

Hoe doen Nederlandstalige films het ten opzichte van buitenlandse films?

Ondanks de kaskrakers, die Nederland zeker gehad heeft, beperken Nederlandse films zich meestal tot het Nederlandse taalgebied. In het buitenland lijkt men niet geïnteresseerd in Nederlandse films te zijn en is het lastig om de bioscoopzalen gevuld te krijgen.

In vergelijking met buitenlandse films kun je dan ook best stellen dat de Nederlandse film het vrij beroerd doet. Dat heeft te maken met een combinatie van factoren, voor het grootste deel zit dit hem in de taal, waardoor er geen grote investeringen in Nederlandse films worden gedaan en het lastig is om met het buitenland te concurreren.

Ook vertrekt filmtalent uit Nederland al snel naar Hollywood of andere andere gebieden waar grotere producties worden uitgevoerd. Paul Verhoeven vertrok in de jaren 70 naar Hollywood, nadat hij enkel successen had geboekt in het Nederlandstalige genre, in de laatste decennia is er weinig aan deze gewoonte veranderd.

Buitenlandse bioscoopfilms in Nederland

Met name buitenlandse films hebben het goed in Nederland gedaan, ongeveer tweederde van de meeste succesvolle films kent een buitenlandse oorsprong. Als je de best presterende buitenlandse bioscoopfilms in Nederland bekijkt, kom je tot de volgende top 10:

  1. The Sound of Music
  1. Irma la Douce
  1. Titanic
  1. Gone with the wind
  1. The Guns of Navarone
  1. Dr. Zhivago
  1. West Side Story
  1. The Lion King
  1. The Bridge on the River Kwai
 1. Grease

De meeste films ken je waarschijnlijk wel, toch zijn de meeste films uit deze top 10 al van meerdere decennia geleden. De meest recente kaskraker uit deze top 10 komt uit 1995: ´The Lion King´.